Chcesz poprawić pamięć i koncentrację?

Sięgaj po właściwe produkty spożywcze! Odpowiednia dieta dotlenia mózg i odbudowuje powłoki neuronów, dzięki czemu umysł pracuje sprawniej i wydajniej. Wśród pożądanych składników poprawiających pamięć i skupienie znajdują się tłuszcze nienasycone DHA i EPA, lecytyna i antyoksydanty.


Data publikacji:
11.05.2025
Liczba wyświetleń:
48

Sięgaj po właściwe produkty spożywcze! Odpowiednia dieta dotlenia mózg i odbudowuje powłoki neuronów, dzięki czemu umysł pracuje sprawniej i wydajniej. Wśród pożądanych składników poprawiających pamięć i skupienie znajdują się tłuszcze nienasycone DHA i EPA, lecytyna i antyoksydanty.

Aby wspomóc wydajność organizmu ważne jest regularne ćwiczenie mózgu, wystarczająca ilość snu i minimalizowanie stresu. Nie bez znaczenia oczywiście zdrowe odżywianie. Po które produkty warto sięgać, aby przyswajanie wiedzy przychodziło łatwiej?

  • Produkty bogate w kwasy omega-3
    Znajdziesz je przede wszystkim w tłustych rybach morskich (takich jak łosoś, makrela, śledź, sardynki). Są doskonałym źródłem kwasów EPA i DHA, które są szczególnie ważne dla zdrowia serca i mózgu. Produkty te pomagają w poprawie funkcji kognitywnych.
  • Zielone warzywa
    Dieta bogata w szpinak, brokuły, jarmuż oraz sałatę może spowolnić pogarszanie funkcji poznawczych. Spożywanie porcji zielonych warzyw dziennie pomaga w zachowaniu pamięci oraz wspomaga zachodzące procesy myślowe. Warzywa te są bogate w witaminę K, beta-karoten, luteinę oraz kwas foliowy i to właśnie ich rolę we wspomaganiu pracy mózgu podkreślali naukowcy. 
  • Orzechy
    Są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin oraz składników mineralnych. Wprowadzenie do diety migdałów, orzechów włoskich, pistacji, orzechów laskowych czy makadamia może znacząco wpłynąć na pracę mózgu.
  • Owoce jagodowe
    Dzięki zawartości flawonoidów oraz wielu witamin owoce jagodowe, takie jak takie jak maliny, truskawki, czarna porzeczka oraz jagody, wspierają pracę mózgu. Flawonoidy to związki bioaktywne, które znajdują się tylko w produktach pochodzenia roślinnego. Wykazują pozytywny wpływ na działanie wielu układów organizmu – odpornościowego, nerwowego oraz krążenia. Ponadto działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo oraz przeciwutleniająco.
  • Woda
    Mogłoby się wydawać, że rola wody polega wyłącznie na zaspokajaniu pragnienia, jednak pełni także wiele innych funkcji. Jest głównym składnikiem mózgu i stanowi aż 80% jego masy. Odpowiednie nawodnienie organizmu ma wpływ na funkcjonowanie mózgu. Zbyt niska podaż wody może powodować zaburzenia funkcji poznawczych, gorsze zapamiętywanie oraz problemy z koncentracją.
  • Oleje roślinne
    Olej lniany i rzepakowy zawierają kwas ALA, który może być przekształcony w organizmie w EPA i DHA, choć nie tak wydajnie jak w przypadku spożycia bezpośrednio z ryb. 

Regularne spożywanie posiłków pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi i wpływa na lepszą pracę mózgu. Włączenie do jadłospisu kilku produktów może znacząco wpłynąć na poprawę pracy mózgu. Dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne oraz związki antyoksydacyjne znacznie ograniczy powstawanie niekorzystnych zmian. Produkty bogate w cukier, sól oraz nasycone kwasy tłuszczowe zaleca się wyeliminować z jadłospisu, ponieważ mogą one znacznie upośledzać wydolność oraz pracę mózgu.
 

Czy ten artykuł był dla Ciebie wartościowy?
Nie był wartościowy
1
2
3
4
5
Był wartościowy
Nie był wartościowy Był wartościowy